slider links
slider rechts

Welkom op de site van Koman's Vishandel.

Kreeft

nr_cache/thumb-2f25bacac229367dfd66fd0599f1fb49-472x236.jpg

Kreeft

Latijnse naam: Homarus gammarus

 

Beschrijving

De kreeft heeft een voorkeur voor rotsbodems, tot 70 m diepte (meestal echter in ondiepe kustwateren). Zeekreeft heeft een opmerkelijke eigenschap: hij stopt met eten bij temperaturen onder 5° C en sterft in water warmer dan 20-22°C.

Smaak

Geen info.
 bereidingswijze

Bereidingswijze

Leg de zeekreeften in een grote diepvriezer bij tenminste -18° C en laat ze daar 2 uur, zodat ze bewusteloos raken door de kou. Het duurt bijna 2 hele uren voordat ze zo diep bewusteloos zijn dat ze niet meer bewegen. Maak ondertussen een sterke brijn. Doe enorme hoeveelheden zout (ongeveer 100 gram op elke liter water) in een grote pan water en roer dit bij lage temperatuur door tot alle zout is opgelost. Neem een ei (ongekookt) en leg dat rustig in het water. Als het gemakkelijk op het oppervlak blijft drijven, dan is de brijn zout genoeg. Breng het water flink aan de kook, haast u dan naar de vriezer en pak uw zeekreeft(en). Weeg elke zeekreeft even, laat hem zachtjes in de pan glijden, leg de deksel erop en breng het water weer aan de kook. Om de kooktijd te berekenen (bereken deze per zeekreeft en niet het totaal), gaat u uit van 18 minuten voor de eerste 500 gram en dan nog eens 11 minuten voor elke 500 gram meer. Zijn ze gaar, veranderd in de bekende, fraaie steenrode kleur van gekookte zeekreeft, neem ze dan uit de pan en laat ze afkoelen. Serveer ze snel daarna, doormidden gespleten.

Vervangende vissoorten

Geen info.
 voedingswaarden

Voedingswaarden
per 100 gr. onbereid product

373 kJ, eiwit14-19 gram, vet 1,8-1,9 gram

Verkrijgbaar

verkrijgbaar
 vangst

Voorkomen / vangst

De kreeft komt voor in de Oostelijke Atlantische Oceaan, langs de kusten van Noord- en West Europa, van de Lofoten tot Marokko, Middellandse Zee, met uitzondering van het oostelijke bekken, niet in Oostzee en Zwarte Zee. Kreeft wordt hoofdzakelijk gevangen rond de Britse eilanden, in Het Kanaal en langs de Atlantische kust van Frankrijk, zelden in de Middellandse Zee.

Visweetje

Omdat de kreeft een zeer agressief dier is worden de scharen onmiddellijk na de vangst met elastiek dichtgebonden. Dit om te verhinderen dat ze elkaar (of diegene die ze moet hanteren) te lijf gaan.
 uiterlijk

Uiterlijk

De lengte van de kreeft is maximaal 60 cm (komt overeen met 5-6 kg), meestal is hij echter 25-30 cm lang. De rugzijde is blauwzwart gemarmerd, soms naar rood neigend. De onderzijde is geelachtig. Het rugschild is glad, met twee paar stekels achter de ogen. Een vrij lang, robuust en scherp rostrum, met aan weerszijden 4-5 tanden. Abdomen glad, zonder kielen of groeven. Eerste paar pereopoden met opvallend grote, forse en enigszins afgeplatte scharen, die qua vorm van elkaar verschillen: de ene (meestal de linker) is in verhouding vrij smal en heeft aan de binnenzijde van de vingers een reeks fijne, scherpe tanden de andere is iets plomper en heeft ruwe knobbels.
naar
bestellijst
 meer informatie

Meer informatie

Geen info.
facebook twitter
Koman’s Vishandel, Den Bels 1, 4782 PG Moerdijk
t 0168-412 422 f 0168-412 846 e info(at)komanvis.nl