slider links
slider rechts

GEROOKTE PALING UIT EIGEN ROKERIJ!

VERS GEBAKKEN KIBBELING!

Dorade

nr_cache/thumb-3f4c08901253b72d232597ff1806e1ec-472x236.jpg

Dorade

Latijnse naam: In Nederland zijn er twee soorten te koop: de Dorade rose (Sparus aurata) en de Dorade grise (Spondyliosoma cantharus).

 

Beschrijving

De doorgaans kleine exemplaren van de dorade grise die in Nederland op de markt verschijnen komen van de Franse kust. Door kweekprojecten in o.a. Griekenland, Italië en Spanje is de dorade grise gedurende het hele jaar te koop. De dorade rose kan maximaal 70 centimeter lang worden en komt in dezelfde gebieden voor als de grijze. De dorade rose die in Nederland wordt verkocht, komt voornamelijk uit Ghana.

Smaak

De dorade heeft een stevige, volle smaak.
 bereidingswijze

Bereidingswijze

Beide soorten kunnen het beste gestoofd, gebakken, gegrild of gefrituurd worden.

Vervangende vissoorten

Geen info.
 voedingswaarden

Voedingswaarden
per 100 gr. onbereid product

Geen info.

Verkrijgbaar

verkrijgbaar
 vangst

Voorkomen / vangst

De dorade grise en rose komt over het algemeen voor in de Middellandse Zee, oostelijke Atlantische Oceaan van Midden-Noorwegen tot Angola.

Visweetje

Geen info.
 uiterlijk

Uiterlijk

De dorade rose is zilvergrijs met een grote zwarte vlek bij het begin van de zijlijn, die zich voortzet op de bovenzijde van de kieuwdeksels. Op en over de kop een goudkleurige band die begrensd wordt door een donkere zone. Maximale lengte 70 cm, meestal 30-35 cm. De dorade grise heeft een donkergrijze rug, zilvergrijze flanken met talrijke bruine lengtestrepen. Maximale lengte 60 cm, meestal 20-30 cm
naar
bestellijst
 meer informatie

Meer informatie

De dorade grise is een zeebrasemachtige en wordt het hele jaar aangevoerd. De grote verscheidenheid aan soorten geeft zuidelijke vismarkten een kleurig aanzien. In sommige landen, met name Spanje, worden ook zeebrasemsoorten uit verafgelegen zeegebieden (in het bijzonder zuidelijk Afrika) aangevoerd. Vers of diepvries. Gevoelsmatig lijkt vers te verkiezen, maar diepvrieskwaliteit kan, met name in zuidelijke landen, verreweg de betere keuze zijn.
facebook twitter
Koman’s Vishandel, Den Bels 1, 4782 PG Moerdijk
t 0168-412 422 f 0168-412 846 e info@komanvis.nl