
Baars
(Perca fluviatilis)
Baars is een typische zoetwatervis die zijn hele leven binnen de Nederlandse zoete wateren doorbrengt. Hij eet meestal watervlooien, insekten, wormen etc. Als hij een lengte heeft bereikt van ca. 12 cm. gaat hij meestal over tot het eten van vis.
De baars heeft een groenbruine rug, lichtbruine flanken met een bronzen tint. Baars heeft verder zes tot negen opvallende donkere verticale banden op de flanken. Maximale lengte 60 cm.
Smaak
Baars wordt zeer op prijs gesteld vanwege zijn stevige, fijne, witte vlees en is volgens velen de lekkerste zoetwatervis.
Bereidingswijze
Stoven of bakken. Het beste is de vis eerst te fileren. Alvorens de vis te bereiden het vlees enige tijd in zout leggen met wat citroen, dit geeft meer smaak. Baars kan ook goed op de barbecue bereid worden.
Voedingswaarden
359 kJ, 0,8 g vet (waarvan 0,3 mg Omega-3), vitamines A, B1, B2.
Alternatief
Voorkomen / Vangst
Geheel Europa, Kaspische-Zeegebied en Aralmeer, ook in Klein-Azië.
Visweetje
Geen info.
Meer informatie
Baars is in Nederland een weinig bekende consumptievis en het merendeel wordt dan ook geëxporteerd naar Frankrijk, Zwitserland en Zuid-Duitsland.