Dorade

Dorade

(In Nederland zijn er twee soorten te koop: de Dorade rose (Sparus aurata) en de Dorade grise (Spondyliosoma cantharus).)

De doorgaans kleine exemplaren van de dorade grise die in Nederland op de markt verschijnen komen van de Franse kust. Door kweekprojecten in o.a. Griekenland, Italië en Spanje is de dorade grise gedurende het hele jaar te koop. De dorade rose kan maximaal 70 centimeter lang worden en komt in dezelfde gebieden voor als de grijze. De dorade rose die in Nederland wordt verkocht, komt voornamelijk uit Ghana.

De dorade rose is zilvergrijs met een grote zwarte vlek bij het begin van de zijlijn, die zich voortzet op de bovenzijde van de kieuwdeksels. Op en over de kop een goudkleurige band die begrensd wordt door een donkere zone. Maximale lengte 70 cm, meestal 30-35 cm. De dorade grise heeft een donkergrijze rug, zilvergrijze flanken met talrijke bruine lengtestrepen. Maximale lengte 60 cm, meestal 20-30 cm

Smaak

De dorade heeft een stevige, volle smaak.

Bereidingswijze

Beide soorten kunnen het beste gestoofd, gebakken, gegrild of gefrituurd worden.

Voedingswaarden

Geen info.

Alternatief

Voorkomen / Vangst

De dorade grise en rose komt over het algemeen voor in de Middellandse Zee, oostelijke Atlantische Oceaan van Midden-Noorwegen tot Angola.

Visweetje

Geen info.

Meer informatie

De dorade grise is een zeebrasemachtige en wordt het hele jaar aangevoerd. De grote verscheidenheid aan soorten geeft zuidelijke vismarkten een kleurig aanzien. In sommige landen, met name Spanje, worden ook zeebrasemsoorten uit verafgelegen zeegebieden (in het bijzonder zuidelijk Afrika) aangevoerd. Vers of diepvries. Gevoelsmatig lijkt vers te verkiezen, maar diepvrieskwaliteit kan, met name in zuidelijke landen, verreweg de betere keuze zijn.