
Griet
(Scophthalmus rhombus)
De griet behoort tot de tarbotachtigen en is samen met de tarbot de meest gewaardeerde vis uit deze kleine familie. De twee vissen lijken op elkaar zowel qua smaak als uiterlijk. De griet is ovaler van vorm en veelal lichter van kleur dan de tarbot. Verder heeft de tarbot harde knobbels op de huid, terwijl de griet 'glad' is. Qua smaak is griet nauwelijks minder dan tarbot
Griet heeft grote ogen, zonder beenplaten en een grote bek. De kleur van de vis is lichtbruin tot roodachtig bruingrijs. De huid van de griet voelt glad aan. Maximale lengte 75 cm.
Smaak
Griet is een matig vette vis met een fijne structuur en een iets neutralere smaak dan tarbot.
Bereidingswijze
Gestoofd, gebakken of gefrituurd.
Voedingswaarden
402 kJ / 96 kcal, 2,9 g vet (waarvan 0,7 mg Omega-3), 16,4 g eiwit, 0,5 mg ijzer, vitamines: B1 en B2.
Alternatief
Voorkomen / Vangst
Atlantische oceaan, van Zuid-Noorwergen tot Marokko gehele Middellandse en Zwarte Zee.
Visweetje
Griet verandert, net als de tarbot, van kleur al naar gelang de plaats waar hij gevangen is op zanderinge bodems heeft griet bijna de kleur van tong en op modderige ondergrond de kleur van pure chocolade.
Meer informatie
De griet wordt met name gevangen als bijvangst bij de schol- en tongvisserij. De aanvoer is daardoor regelmatig.