Harder

(Chelon labrosus)

De harder is in Nederland regelmatig vers te krijgen, de verschillende soorten lijken nogal op elkaar. Bij ons wordt vaak de diklipharder aangevoerd. Enkele soorten worden gekweekt.

De harder heeft een donkergroene of grijsblauwe rug, zilverkleurige flanken met 6-7 grijze lengtestrepen en de buik is wit. Maximale lengte 75 cm.

Smaak

Geen info.

Bereidingswijze

Geen info.

Voedingswaarden

430 kJ / 102 kcal, 4,1 g vet, 18 g eiwit, 0,4 mg ijzer, vitamines: B en E.

Alternatief

Voorkomen / Vangst

Atlantische Oceaan, van IJsland tot Senegal en ook in de Middellandse zee.

Visweetje

In Nederland noemen vishandelaren de harder ook wel 'witte zalm'

Meer informatie

Harder wordt in de zuidelijke landen veelvuldig gebruikt. Het kuit wordt in sommige landen gezouten en/of gedroogd en wordt voornamelijk in Japan en in Frankrijk erg gewaardeerd.