
Harder
(Chelon labrosus)
De harder is in Nederland regelmatig vers te krijgen, de verschillende soorten lijken nogal op elkaar. Bij ons wordt vaak de diklipharder aangevoerd. Enkele soorten worden gekweekt.
De harder heeft een donkergroene of grijsblauwe rug, zilverkleurige flanken met 6-7 grijze lengtestrepen en de buik is wit. Maximale lengte 75 cm.
Smaak
Geen info.
Bereidingswijze
Geen info.
Voedingswaarden
430 kJ / 102 kcal, 4,1 g vet, 18 g eiwit, 0,4 mg ijzer, vitamines: B en E.
Alternatief
Voorkomen / Vangst
Atlantische Oceaan, van IJsland tot Senegal en ook in de Middellandse zee.
Visweetje
In Nederland noemen vishandelaren de harder ook wel 'witte zalm'
Meer informatie
Harder wordt in de zuidelijke landen veelvuldig gebruikt. Het kuit wordt in sommige landen gezouten en/of gedroogd en wordt voornamelijk in Japan en in Frankrijk erg gewaardeerd.