Garnaal

Hollandse garnaal

(Crangon crangon)

De Hollandse garnaal is één van uitgesproken specialiteiten van de Nederlandse visserij. Noordzeegarnalen verschillen niet alleen in kleur en grootte van de andere soorten die in de viswinkel worden aangeboden. Er is ook een duidelijk verschil in smaak en prijs. De smaak van de buitenlandse 'roze' garnalen is minder uitgesproken.

De Hollandse garnaal is grijsbruin van kleur en heeft een afgeplat lichaam. Maximale lengte 5-8 cm.

Smaak

Gepelde garnalen hebben een zoetige, roomachtige geur en een malse, stevige structuur.

Bereidingswijze

Kant en klaar product

Voedingswaarden

415 kJ / 90 kcal, 1,2- 2,3 g vet, 16-20 g proteïne, 160-200 mg ijzer

Alternatief

Voorkomen / Vangst

Oostelijke Atlantische Oceaan, van Noorwegen en de Noordzee tot Portugal en Zuid-Spanje, Oostzee tot Zuidwest-Finland, Middellandse en Zwarte Zee.

Visweetje

Het pellen van garnalen gaat als volgt: neem met de linkerhand de kop tussen duim en wijsvinger, met de rechterhand de staart. Knijp licht in de kop en trek tegelijkertijd aan de staart. Daardoor laat het staartschild los en kan de garnaal uit het kopgedeelte getrokken worden.

Meer informatie

De visserij op Noordzeegarnaal gebeurt met kotters die zijn uitgerust met zogenaamde boomkornetten. Netten die naast de kotter worden voortgesleept. Aan boord worden de garnalen direct gewassen, gekookt en gekoeld. Een garnalenkotter is altijd gemakkelijk te herkennen aan de grote kookpot op het dek. Bij aankomst op de afslag worden de garnalen gekeurd, gezeefd, gewogen en direct via de klok geveild. Vervolgens gaan de garnalen naar de pelateliers of pelmachines. Het pelproces is bewerkelijk. De Hollandse garnaal is klein en daarom heel moeilijk machinaal te pellen. Het handmatig pellen is daarentegen in ons land, vanwege de hoge loonkosten, veel te kostbaar. Slechts op bescheiden schaal worden hier in pelateliers garnalen handmatig gepeld. De Nederlandse garnalensector heeft daarom in lage loonlanden, zoals Polen en Marokko pelateliers opgezet. Hier worden de garnalen volgens de strenge Nederlandse normen gepeld.