Kabeljauw

Kabeljauw

(Gadus morhua)

Kabeljauw behoort tot de rondvissen en het is familie van de kabeljauwachtigen waar ook de wijting, schelvis en koolvis toe behoren. De meeste kabeljauw op de Nederlandse markt is afkomstig uit de Noordzee. Daarnaast relatief goedkopere IJslandse en Oostzee kabeljauw die zich kenmerkt door een lossere structuur en een vlakkere smaak. Kabeljauw wordt meestal gestript (= ontdaan van ingewanden) geleverd en wordt over het algemeen in zijn geheel of in moten verkocht. De filets worden doorgaans graatarm verkocht.

De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. Maximale lengte 1,9 m.

Smaak

Het visvlees van de kabeljauw is stevig maar laat makkelijk los als de vis gaar is. De smaak van kabeljauw is fijn en eindeloos te combineren.

Bereidingswijze

Gebakken, gestoofd of gekookt. Gegrild kan ook.

Voedingswaarden

342 kj / 82 kcal, 0,7 g vet (waarvan 0,3 mg Omega-3), 17 g eiwit, 0,3 mg ijzer, vitamines A, B1, B2, B6, B12, C, D en E

Alternatief

Voorkomen / Vangst

Noordelijke Atlantische Oceaan, van de Golf van Biskaje tot Groenland, Spitsbergen en Nova Zembla.

Visweetje

Vroeger mocht de benaming 'kabeljauw' pas gehanteerd worden als de vis een lengte had van 90 centimeter, wat gelijk was aan drie tegels in de vishal. De kleinere kabeljauw wordt 'gul' genoemd.

Meer informatie

Op de kop van de kabeljauw bevinden zich de lekkerste delen. Vooral de wangen en de keel zijn delicatessen op zich. De alom bekende kibbeling wordt vaak gemaakt van deze wangen en keeltjes, maar ook andere vissoorten en delen van de kabeljauw kunnen als basis voor deze 'gezonde' snack dienen. Kabeljauw wordt vaak gebruikt voor klipvis (gezouten en gedroogde vis), stokvis (gedroogde vis) en zoute vis (vis in pekel).