makreel

Makreel

(Scomber scombrus)

Makreel is, net als haring, een pelagische vissoort, d.w.z. vis die in alle waterlagen voorkomt, afhankelijk van waar hij aan voedsel kan komen. Makreel is vanaf januari rondom de Shetlandeilanden pas van belang voor de Nederlandse vriestrawlervloot. De kwaliteit kan van gebied tot gebied verschillen. De markeel die wordt gevangen voor zuidwestkust, voor de westkust van Ierland en de noordelijke Noordzee, is vetter dan de makreel van voor de Nederlandse kust. Overigens wordt de kwaliteit van de voor Nederlandse kust gevangen makreel, hoog gewaardeerd.

De makreel heeft een blauw-groenige rug en een zilverwitte buik, heeft blauwzwarte strepen en een diep ingesneden staartvin. Maximale lengte 66 cm.

Smaak

Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur

Bereidingswijze

Grillen of bakken. Vaak ook gerookt verkocht. Door zijn hoge vetgehalte combineert markeel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Voedingswaarden

800 kJ / 190 kcal, 16,1 g vet (waarvan 1,8 mg Omega-3), 18 g eiwit, 0,3 mg ijzer, vitamine A, B1, B2, B6, D en E.

Alternatief

Voorkomen / Vangst

Noordatlantische Oceaan, Oostzee, Middellandse en Zwarte Zee.

Visweetje

Makreel is een vette vissoort. Het gaat grotendeels om meervoudig onverzadigde vetzuren die een gunstige werking hebben op hart- en bloedvaten.

Meer informatie

Hoewel gerookte makreel in Nederland een delicatesse is, vindt het overgrote deel van de in diepgevroren toestand aangevoerde makreel zijn weg naar het buitenland.