Meerval

Meerval

(Clarias gariepinus)

Met zijn Afrikaanse afkomst is de meerval oorspronkelijk een tropische vissoort. Toch heeft de vis zijn weg weten te vinden naar Nederlandse kwekerijen. De kweek van meerval in Nederland is in de jaren tachtig ontstaan door een onderzoek van de landbouwuniversiteit van Wageningen. Dankzij uitgebreid onderzoek heeft de meervalkweek in Nederland zich ontwikkeld tot de meest gespecialiseerde van Europa. Dankzij jarenlange ervaringen in het kweekproces zijn Nederlandse kwekers in staat continu een kwalitatief hoogwaardig product te leveren.

De kleur varieert van zwart, zwart met donker- of olijfgroene vlekken. De buik is altijd wit. In onze streken is de gekweekte vorm gemarmerd bruinachtig van kleur. Maximale lengte 1,30 m.

Smaak

Het visvlees is stevig, zodat het bij bereiding niet uit elkaar valt. De smaak is zacht. De smaak neigt een beetje naar vlees. Meervalfilets zijn volkomen graatloos.

Bereidingswijze

Vanwege zijn stevige structuur is meerval het meest geschikt om te bakken of te grillen. Door zijn zachte smaak neemt hij het aroma over van de kruiden of saus waarmee hij wordt bereid.

Voedingswaarden

450 kJ / 108 kcal, 17,3 g proteïne, 2,5 g vet (waarvan 0,6 mg Omega-3), 17,3 g eiwit, 0,3 mg ijzer.

Alternatief

Voorkomen / Vangst

Afrika. In Nederland, Duitsland en Denemarken wordt meerval gekweekt.

Visweetje

De meerval bezit het vermogen zich over land (vochtig gras) te verplaatsen van de ene poel naar de andere.

Meer informatie

Meerval is een zoetwatervis met bijzondere eigenschappen. Zo beschikt de vis over een longachtig orgaan, waardoor hij zonder water vervoerd kan worden en in kweekbassins relatief weinig water nodig heeft. Bovendien hoeft er geen zuurstof aan het water toegevoegd te worden. Dat maakt meerval een relatief makkelijke kweekvis. Meerval wordt volledig opgekweekt. Er wordt geen aanspraak gemaakt op natuurlijke bronnen zoals eitjes of pootvisjes. Na zes tot zeven maanden is de meerval geschikt voor consumptie en weegt dan ongeveer 1 tot 1,5 kilo.