
Noorse Kreeft
(Nephrops norvegicus)
De Noorse kreeft, ook wel langoustine genoemd, wordt door de Nederlandse vissersvloot gevangen. De staart is het enige eetbare gedeelte van de langoustine.
Roze-oranje tot oranje van kleur, met donkere vlekken op de scharen en het abdomen. Lengte maximaal 25 cm.
Smaak
Het vlees is mager en heeft een verfijnde smaak.
Bereidingswijze
Koken of frituren
Voedingswaarden
125 kJ, 0,6 - 2 g vet, 19 g eiwit.
Alternatief
Voorkomen / Vangst
Oostelijke Atlantische Oceaan, rond IJsland, van Noorwegen en de Faroer Eilanden tot Noordwest-Afrika, Middellandse Zee.
Visweetje
Geen info.
Meer informatie
Een andere naam voor de langoustine is het Italiaanse 'scampi'. Vaak wordt deze kreeft met de grote garnaal, de gamba, verward. Raar is dat niet, want als de twee dieren als losse staarten verkocht worden, zijn ze moeilijk van elkaar te onderscheiden. De langoustine is makkelijk herkenbaar: lange dungerekte scharen en vooruitstekende stekels en voelsprieten op de kop.