Pangasius

Pangasius

(Pangasius Hypopthalmus)

In antwoord op een dalend aanbod van vissoorten als kabeljauw, zoeken handel en consumenten naar een lekker en betaalbaar alternatief. Dat is pangasius. Ongeveer drie jaar geleden maakte de Nederlandse vishandel een voorzichtige start met deze zoetwatervis uit Vietnam. Inmiddels wordt deze kweekvis volop verhandeld. De neutrale smaak, de afwezigheid van graatjes en de lage prijs maken pangasius in korte tijd razend populair. In 1994 werden in Vietnam de eerste pogingen gedaan om pangasius te kweken. Tegenwoordig kan gemakkelijk worden voldaan aan de wereldwijde vraag naar deze vis. Pangasius wordt gekweekt in drijvende kooien in de Mekong Delta in Vietnam. Daar wordt de vis in moderne bedrijven verwerkt en als diepgevroren filets wereldwijd geëxporteerd.

Panga wordt ook wel Chinese tongfilet genoemd, omdat hij qua uiterlijk en in filetvorm veel weg heeft van de Atlantische tong.

Smaak

Het vlees van de Pangasius heeft een neutrale smaak en een stevige structuur. Om die reden combineert Pangasius goed met andere producten.

Bereidingswijze

Kant en klaar produkt

Voedingswaarden

431kJ/103Kcal, 3,0% vet, 19,0% proteïne.

Alternatief

Voorkomen / Vangst

Panga is een zoetwatervis en wordt gevangen in Vietnam waar hij wordt gekweekt in de Mekong rivier.In Nederland wordt deze vis als diepgevroren filets verhandeld. Pangasius is het hele jaar door verkrijgbaar.

Visweetje

Om helder witte filets te krijgen, laten de visverwerkers de vis na de slacht leegbloeden, voordat deze met de hand wordt gefileerd.

Meer informatie

De Pangasiusfilet is in 3 kleuren te verkrijgen geel, deze heeft een lage kwaliteit, roze, deze filet heeft een middelmatige kwaliteit en wit, deze filet heeft de beste kwaliteit. De Pangasius is een meerval soort. De meerval die wij kennen is van de Ictalurius soort en de Pangasius valt daar dus niet onder. De Pangasius is een latijnse naam en is gewoon overgenomen naar de Nederlandse taal. Wij hebben dus geen eigen benaming voor deze vis. In Amerika werd deze vis eerst ook als Catfish (meerval) verkocht, dat mag nu niet meer omdat het een andere vis is. De smaak van panga is veel vlakker dan 'onze' tongfilet. De filets zijn geschikt om te bakken en pocheren. Bovendien is de panga veel voordeliger dan de dure Noordzeetong. Bij bereiding zijn alle recepten van schol en tong te gebruiken.