slider links
slider rechts

GEROOKTE PALING UIT EIGEN ROKERIJ!

VERS GEBAKKEN KIBBELING!

Griet

nr_cache/thumb-0a0d10375844c8a49b7a725240f8d888-472x236.jpg

Griet

Latijnse naam: Scophthalmus rhombus

 

Beschrijving

De griet behoort tot de tarbotachtigen en is samen met de tarbot de meest gewaardeerde vis uit deze kleine familie. De twee vissen lijken op elkaar zowel qua smaak als uiterlijk. De griet is ovaler van vorm en veelal lichter van kleur dan de tarbot. Verder heeft de tarbot harde knobbels op de huid, terwijl de griet 'glad' is. Qua smaak is griet nauwelijks minder dan tarbot

Smaak

Griet is een matig vette vis met een fijne structuur en een iets neutralere smaak dan tarbot.
 bereidingswijze

Bereidingswijze

Gestoofd, gebakken of gefrituurd.

Vervangende vissoorten

Tarbot, Zonnevis
 voedingswaarden

Voedingswaarden
per 100 gr. onbereid product

402 kJ / 96 kcal, 2,9 g vet (waarvan 0,7 mg Omega-3), 16,4 g eiwit, 0,5 mg ijzer, vitamines: B1 en B2.

Verkrijgbaar

verkrijgbaar
 vangst

Voorkomen / vangst

Atlantische oceaan, van Zuid-Noorwergen tot Marokko gehele Middellandse en Zwarte Zee.

Visweetje

Griet verandert, net als de tarbot, van kleur al naar gelang de plaats waar hij gevangen is op zanderinge bodems heeft griet bijna de kleur van tong en op modderige ondergrond de kleur van pure chocolade.
 uiterlijk

Uiterlijk

Griet heeft grote ogen, zonder beenplaten en een grote bek. De kleur van de vis is lichtbruin tot roodachtig bruingrijs. De huid van de griet voelt glad aan. Maximale lengte 75 cm.
naar
bestellijst
 meer informatie

Meer informatie

De griet wordt met name gevangen als bijvangst bij de schol- en tongvisserij. De aanvoer is daardoor regelmatig.
facebook twitter
Koman’s Vishandel, Den Bels 1, 4782 PG Moerdijk
t 0168-412 422 f 0168-412 846 e info@komanvis.nl