slider links
slider rechts

GEROOKTE PALING UIT EIGEN ROKERIJ!

VERS GEBAKKEN KIBBELING!

Schol

nr_cache/thumb-1ee6d933c7602ff660640293d4d8df40-472x236.jpg

Schol

Latijnse naam: Pleuronectes platessa

 

Bescrhijving

De schol behoort tot de familie van de scholachtigen, een grote platvisfamilie waartoe veel bekende soorten behoren, zoals heilbot, bot, schar en tongschar. Omdat schol een platvis is en op de bodem leeft, kan de smaak van de schol per bodemsoort nogal verschillen.

Smaak

Schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak.
 bereidingswijze

Bereidingswijze

Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van grotere schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden. Hele schol kan het beste gegrild of gebakken worden.

Vervangende vissoorten

Schar, Tong, Tongschar
 voedingswaarden

Voedingswaarden
per 100 gr. onbereid product

348 kJ / 83 kcal, 1,4 g vet (waarvan 0,1 mg Omega-3), 18 g eiwit, 79 g water, 100 mg natrium, 20 mg calcium, 1 mg ijzer.

Verkrijgbaar

verkrijgbaar
 vangst

Voorkomen / vangst

Oostelijke Atlantische Oceaan, can de Witte Zee en IJsland, tot de Golf van Biskaje, Noordzee.

Visweetje

Kleine scholletjes zwemmen rechtop. Na de geboorte ondergaan ze een gedaantewisseling. In ongeveer zes weken 'vallen ze om' tot platvis.
 uiterlijk

Uiterlijk

Gepigmenteerde zijde donkerbruin tot donkergroen met over het lichaam verspreide heldere oranjerode stippen. Maximale lengte 1 m.
naar
bestellijst
 meer informatie

Meer informatie

Schol is een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse visserij. Het grootste deel van de schol vindt vervolgens zijn weg naar Italiƫ, daar is het met name een vis voor kinderen. Het is een zeer gewilde consumptievis: aantrekkelijk geprijsd, gemakkelijk te bereiden, bijzonder smaakvol en niet vet.
facebook twitter
Koman’s Vishandel, Den Bels 1, 4782 PG Moerdijk
t 0168-412 422 f 0168-412 846 e info@komanvis.nl