
Rode Poon
(Trigla lucerna)
Vooral in de zomermaanden wordt de poon in Nederland aangevoerd, beste tijd is van juli tot december. Overigens wordt juist nu in de zomermaanden poon in grotere hoeveelheden aangevoerd. Met recht mag poon 'zomervis' genoemd worden.
Rug en bovenzijde lichtrood, onderzijde oranje of wit. Maximale lengte 40 cm.
Smaak
De smaak van poon is zoet-garnaalachtig, poon heeft een fijne smaak.
Bereidingswijze
Gestoofd, gebakken of gerookt.
Voedingswaarden
560 kJ / 137 kcal, 6 g vet (waarvan 1,0 mg Omega-3), 20 g eiwit, 0,5 mg ijzer, vitamine A en B.
Alternatief
Voorkomen / Vangst
Oostelijke Atlantische Oceaan, van Ierland en de Britse Eilanden tot Kaap de Goede Hoop en Mozambique.
Visweetje
Een van de bijnamen van poon is knorhaan, dit vanwege het geluid dat ze kunnen maken. Dit geluid dient om belagers af te schrikken en als herkenning voor soortgenoten.
Meer informatie
Er zijn drie soorten ponen te onderscheiden: de grauwe poon, de rode poon en de Engelse poon. Zoals de namen al doen vermoeden, is de ene poon rood, de ander grauwbruin.