Rog

Rog

(Raja clavata)

Er zijn een aantal soorten roggen, waarvan de stekel- of doornrog in Nederland het meeste wordt aangevoerd. Roggen zijn geen platvissen, maar platte vissen. Platvissen worden geboren als rondvis, na een aantal weken verandert de lichaamsvorm en neemt een platte vorm aan.

Bovenzijde geelbruin met onregelmatig gevormde, donkerbruine vlekjes. Onderzijde is witachtig. Maximale lengte 1 m.

Smaak

De smaak is zoetig en aangenaam. Het visvlees is stevig.

Bereidingswijze

Gestoofd en gebakken.

Voedingswaarden

355 kJ / 85 kcal, 0,2 g vet, 20 g eiwit, 0,5 mg ijzer, vitamine B en E

Alternatief

Voorkomen / Vangst

Atlantische kusten van Europa en Afrika, van de Noordpoolcirkel tot Zuid-Afrika, ook in de Middellandse Zee en het westelijk deel van de Zwarte Zee.

Visweetje

De rogvleugels kunnen enigszins een amoniakachtige geur hebben, dit is een natuurlijk verschijnsel. Deze geur verdwijnt tijdens het koken. De rog moet vrij snel na aankoop geconsumeerd worden.

Meer informatie

Het culinaire gedeelte van de rog zit geheel in zijn vleugels, dit zijn de fors ontwikkelde borstvinnen. De rogvleugels nemen een derde van het lichaamsgewicht in beslag. Een verse rogvleugel is lichtroze van kleur en heeft een stevige textuur. Hoe witter de kleur, hoe ouder de vleugel.