
Roodbaars
(Sebastes marinus)
Jonge vis leeft in fjorden, baaien en algemeen in de kustzone, maar de volwassen dieren gaan verder de zee in, tussen 100-1.000 meter diepte, waar ze in groepjes bij elkaar leven. Ze voeden zich met diepzeegarnalen en haring.
Rug en flanken lichtrood, buik roze, kieuwdeksels grijs. Maximale lengte 1 m.
Smaak
Het vlees van de roodbaars is smakelijk en matig vet.
Bereidingswijze
Bakken en roken.
Voedingswaarden
479 kJ / 114 kcal, 2,7 g vet (waarvan 0,3 mg Omega-3), 18 g eiwit, 0,4 mg ijzer, vitamines A, B1, B2, B12, C, D en E.
Alternatief
Voorkomen / Vangst
Noordelijke Atlantische Oceaan, van de noordelijke Noordzee noordwaarts tot Spitsbergen, de Barentszzee en Nova Zembla, rond IJsland, Oost- en west-Groenland, de noordelijke kusten van Noord-Amerika tot de Grand Banks en de Golf van St. Lawrence.
Visweetje
Geen info.
Meer informatie
Roodbaars is in de laatste jaren een belangrijke consumptievis geworden door zijn fijne smaak en stevige vlees.