Oester

Oester
Latijnse naam: Ostrea edulis
Beschrijving
Oesters zijn een échte Zeeuwse delicatesse. Ze worden gekweekt in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn twee soorten te koop: Zeeuwse oesters (Crassostrea gigas) en platte oesters (Ostrea edulis). De soorten verschillen aanzienlijk van elkaar. Belangrijk is het enorme prijsverschil. De platte oester is zeldzaam, groeit traag en plant zich moeilijk voort. Na ongeveer zes jaar is hij volgroeid. De Zeeuwse oester daarentegen komt in groten getale in de Oosterschelde voor en kan binnen twee jaar volwassen zijn. Door gespecialiseerde kweekmethoden zijn de oesters van Zeeuwse bodem van topkwaliteit.
Smaak De Zeeuwse oesters kunnen zowel rauw als gegrild geserveerd worden. Zeeuwse platte oesters hebben zo'n verfijnde smaak, dat het zonde is om ze verder te bereiden. | ![]() Bereidingswijze Meestal rauw. Gepocheerd, gebakken of gegratineerd kan ook. | |
Vervangende vissoortenGeen info. | ![]() Voedingswaarden | |
Verkrijgbaar | ![]() Voorkomen / vangst Atlantische Oceaan, ook aan de oostkust van de VS en Canada, Noordzee en Middellandse Zee. | |
Visweetje Het seizoen van de Zeeuwse platte oester loopt van september tot april, in de maanden met de 'r'. Het woord 'huître' is hiervan afgeleid. Het zijn acht maanden met een 'r': huit + 'r'. | ![]() UiterlijkVariabel van kleur bruinachtig periostracum. Grondvorm rond, de vorm varieert echter sterk, al naar de herkomst. | |
naar bestellijst | ![]() Meer informatieOesters worden in mandjes met zeewier verpakt. Het zeewier houdt het vochtgehalte op peil en zorgt er bovendien voor dat de oesters niet beschadigen. Bewaar de oesters koel (3-5°C) in het mandje, nooit in water. Oesters zijn houdbaar tot de houdbaarheidsdatum zoals vermeld op de verpakking. Naast oesters uit Zeeland worden er ook oesters geïmporteerd vanuit Frankrijk. |
t 0168-412 422 f 0168-412 846 e info@komanvis.nl