Schar

Schol

(Pleuronectes platessa)

De schol behoort tot de familie van de scholachtigen, een grote platvisfamilie waartoe veel bekende soorten behoren, zoals heilbot, bot, schar en tongschar. Omdat schol een platvis is en op de bodem leeft, kan de smaak van de schol per bodemsoort nogal verschillen.

Gepigmenteerde zijde donkerbruin tot donkergroen met over het lichaam verspreide heldere oranjerode stippen. Maximale lengte 1 m.

Smaak

Schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak.

Bereidingswijze

Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van grotere schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden. Hele schol kan het beste gegrild of gebakken worden.

Voedingswaarden

348 kJ / 83 kcal, 1,4 g vet (waarvan 0,1 mg Omega-3), 18 g eiwit, 79 g water, 100 mg natrium, 20 mg calcium, 1 mg ijzer.

Alternatief

Voorkomen / Vangst

Oostelijke Atlantische Oceaan, can de Witte Zee en IJsland, tot de Golf van Biskaje, Noordzee.

Visweetje

Kleine scholletjes zwemmen rechtop. Na de geboorte ondergaan ze een gedaantewisseling. In ongeveer zes weken 'vallen ze om' tot platvis.

Meer informatie

Schol is een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse visserij. Het grootste deel van de schol vindt vervolgens zijn weg naar Italië, daar is het met name een vis voor kinderen. Het is een zeer gewilde consumptievis: aantrekkelijk geprijsd, gemakkelijk te bereiden, bijzonder smaakvol en niet vet.