Tilapia

Tilapia

(Oreochromis niloticus)

Tilapia komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika en het Midden Oosten. Veel Indische Nederlanders kennen de tilapia uit de koloniale tijd. Belgen kennen de vis uit de tijd dat Kongo bij België hoorde. De vis wordt dan ook op bescheiden schaal in België en Nederland gekweekt. Het overgrote deel van het aanbod komt nog wel rechtstreeks uit Afrika. Na filering is de vis binnen 24 uur in Europa, versheid is gegarandeerd. Tilapia is een vis die zowel in zoet, zout als brak water kan leven en veel weg heeft van de baars

Tilapia is donker bruin groen-achtig met donkerder blauw-zwarte verticale banden. Maximale lengte 50 cm.

Smaak

Tilapia heeft stevig vlees en een milde smaak.

Bereidingswijze

Bakken, roerbakken, grillen, pocheren en paneren.

Voedingswaarden

voedingswaardenVOEDINGSWAARDEN PER 100 GR. ONBEREID PRODUCT 93 kcal, 19,5 g eiwit, 1,5 g vet (waarvan 0,3 mg Omega-3), 37 mg natrium, 0,5 mg ijzer.

Alternatief

Voorkomen / Vangst

Israël, Ethiopië, riviersystemen van de Niger, de Volta, de Gambia en de Senegalrivier, Nassermeer, Tanganyikameer.

Visweetje

Geen info.

Meer informatie

Omdat de vis wordt gekweekt, heeft dit een aantal voordelen ten opzichte van traditionele vis. Ten eerste kan de consument de filets het hele jaar door tegen een constante kwaliteit en prijs kopen. Verder wordt de tilapia op een ecologisch verantwoorde wijze gevoed volgens gestelde kwaliteitsnormen (HACCP) met voornamelijk plantaardige eiwitten waardoor de tilapia een gezonde, stevige en mild smakende vis wordt.