
Tonijn
(Thunnus thynnus)
Jarenlang was tonijn alleen bekend uit blik. Door de moderne conserveringstechnieken en beter transportmogelijkheden worden tegenwoordig steeds vaker verse tonijn aangeboden. Tonijnen worden voornamelijk in de Grote Oceaan met netten, lijnen of hengels gevangen. De vangst met netten komt vaak negatief in het nieuws, doordat er vaak dolfijnen meegevangen worden.
Flanken en buik zijn zilverwit met kleurloze vlekken. Maximale lengte 3 m.
Smaak
Het is een zeer gewaardeerde vissoort met stevig vlees. Bij een te lange bereidingstijd wordt de tonijn te droog.
Bereidingswijze
Gegrild of gebakken.
Voedingswaarden
230 kcal / 959 kJ, 15 g vet, 21 g eiwit, 0,5 mg ijzer, 0,2 mg calcium, vitamines A, B1, B2, B6, B12, D en E.
Alternatief
Voorkomen / Vangst
In alle tropische en gematigde zeeën in de Atlantische Oceaan.
Visweetje
Geen info.
Meer informatie
Tonijn wordt in moten gesneden of gefileerd. Zowel door de structuur als door de diep roze kleur heeft het visvlees veel weg van rund- en kalfsvlees en men spreekt dan ook over tonijnsteak of -biefstuk.