Zeewolf

Zeewolf

(Anarhichas lupus)

De vissoort wordt in Nederland als bijvangst door de tong en scholvisserij aangevoerd, maar nooit veel. Voor de import van zeewolf is Nederland afhankelijk van Duitsland, Rusland en Noorwegen, iets wat gevolgen kan hebben voor de prijs en kwaliteit.

Rug donker blauwgrijs, flanken en buik groenbruin. flanken met 9 - 13 donkere verticale banden. Maximale lengte 1,25 m.

Smaak

Het is een uitstekende vis met een heel eigen smaak.

Bereidingswijze

Doordat zeewolf stevig vlees heeft zijn er veel bereidingswijzen mogelijk: bakken, stomen, stoven, grillen en barbecuen. Aan de huidzijde kan een wit, stug vlies zitten dat taai kan zijn en dus verwijderd moet worden.

Voedingswaarden

546 kJ / 128 kcal, 2,8 g vet (waarvan 0,7 mg Omega-3), 15 g eiwit, 0,4 mg ijzer, vitamines A, B1, B2, D en E.

Alternatief

Voorkomen / Vangst

Atlantische Oceaan, van Spitsbergen zuidwaarts tot de Witte Zee, van Noord-Noorwegen tot rond de Britse Eilanden en Ierland, westkust van Groenland, Labrador tot Cape Cod.

Visweetje

De wetenschappelijke benaming Anarhichas betekent klimmer en dat slaat op het idee dat men in het Oostzeegebied heeft, namelijk dat de zeewolf tegen de rotsen opklimt.

Meer informatie

Van de dikke, stevige huid worden tassen, schoenen en boekomslagen gemaakt. Opmerkelijk detail is dat je aan de schub van een zeewolf kunt zien hoe oud hij is. Aan de meer of minder grote afstand tussen de verharde ringen kun je zien hoe snel de vis gegroeid is.