slider links
slider rechts

GEROOKTE PALING UIT EIGEN ROKERIJ!

VERS GEBAKKEN KIBBELING!

Meerval

nr_cache/thumb-32914dcfe3bf2959f40611927fba4854-472x236.jpg

Meerval

Latijnse naam: Clarias gariepinus

 

Beschrijving

Met zijn Afrikaanse afkomst is de meerval oorspronkelijk een tropische vissoort. Toch heeft de vis zijn weg weten te vinden naar Nederlandse kwekerijen. De kweek van meerval in Nederland is in de jaren tachtig ontstaan door een onderzoek van de landbouwuniversiteit van Wageningen. Dankzij uitgebreid onderzoek heeft de meervalkweek in Nederland zich ontwikkeld tot de meest gespecialiseerde van Europa. Dankzij jarenlange ervaringen in het kweekproces zijn Nederlandse kwekers in staat continu een kwalitatief hoogwaardig product te leveren.

Smaak

Het visvlees is stevig, zodat het bij bereiding niet uit elkaar valt. De smaak is zacht. De smaak neigt een beetje naar vlees. Meervalfilets zijn volkomen graatloos.
 bereidingswijze

Bereidingswijze

Vanwege zijn stevige structuur is meerval het meest geschikt om te bakken of te grillen. Door zijn zachte smaak neemt hij het aroma over van de kruiden of saus waarmee hij wordt bereid.

Vervangende vissoorten

Forel, Tilapia, Zalm
 voedingswaarden

Voedingswaarden
per 100 gr. onbereid product

450 kJ / 108 kcal, 17,3 g proteïne, 2,5 g vet (waarvan 0,6 mg Omega-3), 17,3 g eiwit, 0,3 mg ijzer.

Verkrijgbaar

verkrijgbaar
 vangst

Voorkomen / vangst

Afrika. In Nederland, Duitsland en Denemarken wordt meerval gekweekt.

Visweetje

De meerval bezit het vermogen zich over land (vochtig gras) te verplaatsen van de ene poel naar de andere.
 uiterlijk

Uiterlijk

De kleur varieert van zwart, zwart met donker- of olijfgroene vlekken. De buik is altijd wit. In onze streken is de gekweekte vorm gemarmerd bruinachtig van kleur. Maximale lengte 1,30 m.
naar
bestellijst
 meer informatie

Meer informatie

Meerval is een zoetwatervis met bijzondere eigenschappen. Zo beschikt de vis over een longachtig orgaan, waardoor hij zonder water vervoerd kan worden en in kweekbassins relatief weinig water nodig heeft. Bovendien hoeft er geen zuurstof aan het water toegevoegd te worden. Dat maakt meerval een relatief makkelijke kweekvis. Meerval wordt volledig opgekweekt. Er wordt geen aanspraak gemaakt op natuurlijke bronnen zoals eitjes of pootvisjes. Na zes tot zeven maanden is de meerval geschikt voor consumptie en weegt dan ongeveer 1 tot 1,5 kilo.
facebook twitter
Koman’s Vishandel, Den Bels 1, 4782 PG Moerdijk
t 0168-412 422 f 0168-412 846 e info@komanvis.nl