Zwaardvis

Zwaardvis

(Xiphias gladius)

Roofvis die zich voedt met o.a. makreel, tonijn en pijlinktvissen. In Nederland wordt de zwaardvis geïmporteerd vanuit Zuid-Europa, met name Italië en Spanje.

Rug en flanken zwartbruin, naar onderen geleidelijk overgaand in lichtbruin. Zeer opmerkelijk is de snuit met 'het zwaard'. Maximale lengte is 4,5 m.

Smaak

De structuur van zwaardvis is stevig en de smaak heeft iets weg van kalfsvlees.

Bereidingswijze

De vis kan gegrild of gebakken worden. In Portugal wordt de zwaardvis ook gerookt.

Voedingswaarden

109 kcal, 4 g vet (waarvan 0,6 mg Omega-3), 20 g eiwit, 19,4 g proteïne.

Alternatief

Voorkomen / Vangst

Alle wereldzeeën, tussen 50 graden NB en 45 graden ZB.

Visweetje

Het zwaard van de vis is een machtig wapen en is vaak vastgespietst in rompen van houten schepen aangetroffen. Waarschijnlijk ziet de vis de schepen voor walvissen aan.

Meer informatie

Geen info.