Over Koman

Het is 1918, wanneer door het overlijden van zijn vader, Adriaan Koman op 11 jarige leeftijd als visser de kost voor het gezin moet gaan verdienen. Hij gaat hiervoor dagelijks van uit Werkendam het water op om in de Biesbosch en op de rivieren op paling, voorn brasem en snoek te vissen. De vangst wordt door moeder Neeltje “aan de deur” verkocht. Enkele jaren later stapt ook zijn jongere broer Jaap aan boord. Al gauw wordt er behalve de eigen vangst ook de vis van collega-vissers verhandelt.

Als begin jaren '70 , de zoon van Jaap, Huub, de zaak overneemt en naar Moerdijk verplaatst, gaat deze zich richten op de handel in paling. Hiervoor worden speciale tankwagens aangeschaft waardoor het mogelijk wordt om de paling door heel Europa en zelfs noord-Afrika levend te vervoeren. Een gedeelte van de hoeveelheid  wordt nog steeds in de eigen rokerij tot een top-product verwerkt en vindt gretig aftrek bij o.a. de Horeca.

Logisch was het, dat er al snel, niet alleen paling, maar ook allerlei andere vissoorten in het assortiment kwamen. Hierdoor konden de klanten op hun wenken bediend worden. Toen ook de zonen van Huub: Jaco en Niels in de zaak kwamen, kon er nog meer op assortiment, kwaliteit en service gefocust worden.

Tegenwoordig vindt vis vanuit alle wereldzeeën zijn weg naar “Koman”, terwijl ook de gekweekte vis een belangrijk deel van het assortiment is. De klant kan zelf bepalen waar zijn voorkeur naar uitgaat!

Koman’s Vishandel is een modern bedrijf met dagelijkse aanvoer van zowel levende én verse vis als van diepgevroren visproducten. Eigen koelwagens gaan zes dagen per week richting de klant, de palinggroothandel is SEG gecertificeerd en veel visproducten dragen het MSC label. Toch houdt dit familiebedrijf het graag ‘close’. In klantencontact en net zo goed in de dagelijkse werkzaamheden. Zo gebeurt fileren, proportioneren en verpakken intern en kennen Jaco en Niels hun handel als hun eigen broekzak. Logisch: ze hielpen al op jonge leeftijd mee in de zaak. En alhoewel Koman van nu nauwelijks meer te vergelijken is met Koman van bijna 100 jaar geleden, zijn de noeste vissersgenen van de gebroeders Koman nog prima intact.